dimecres, 28 de març del 2018

Gravació en àudio dels Debats sobre el malestar II (23-03-2018)




PER A DESCARREGAR L'ARXIU D'ÀUDIO, prèmer aquí
Atenció: per escoltar l'arxiu (en castellà), s'ha de descarregar prèviament a l'ordinador. 


PARA DESCARGAR EL ARCHIVO DE ÁUDIO, pulsar aquí
Atención: para eschuchar el archivo (en castellano), debe descargarlo previamente en el ordenador.


Espai Freud
Divendres, 23 de març, a les 20 h.

Entenem que actualment hi ha una necessitat apressant, potser més que ahir, d'oferir i escoltar altres discursos, de parlar entre nosaltres, per a rebre i transmetre nous recursos i expectatives capaços d'apuntalar el nostre col·lectiu, que es troba en dificultats.
Volem obrir les portes a una reflexió conjunta que ens permeti la construcció de nous aferradors simbòlics que puguin sostenir les  mutacions polítiques, socials i subjectives en curs. Podria ser la manera de buscar alternatives de vida per a aquells que, davant de la situació actual, es troben perplexos: aquells joves tan ben pre-parats, així com adolescents extraviats, o ad
ults sense rumb que lluiten contra una identitat de consumidors-consumits dins d'un sistema que els ignora. Tot això per tal de buscar sortides als impassos que ens sotgen i endegar un treball crític en comú.
Comptem amb tu i amb els nostres convidats per donar compte del nostre compromís en aquest Malestar i per intentar rescatar una nova dimensió de valors solidaris que puguin sostenir les diferències que ens humanitzen.


L’autodeterminació com a aposta, en allò subjectiu i col·lectiu.

Per la nostra primera trobada proposem centrar-nos en aquest primer capítol. El dret a l'autodeterminació no es juga només en la política, es juga també en l'educació i en una concepció determinada del subjecte humà, aquell que ha de ser capaç de prendre decisions en algun moment de la seva vida per orientar-la en funció del seu desig. Així mateix, el subjecte amb la seva falta radical, posa un límit a l'empenta universal de la ciència; hi ha un real que es resisteix a lleis que s'entesten a restaurar el Tot. Molts dels símptomes actuals es poden entendre amb aquesta òptica. Si el "Tot” és possible estem a prop del deliri i així afloren els símptomes que el qüestionen.
Per al col·lectiu, es planteja una disjuntiva entre una societat totalitària o una societat de les diferències, de la seva tolerància; en aquesta lluita es juga fonamentalment la nostra convivència present i futura.
El capitalisme, amb les seves diferents cares, amenaça els nostres vincles i sembra el sense sentit i la depressió, freqüents en el nostre paisatge actual. El discurs capitalista no s'ocupa del vincle, ans al contrari, ofereix mil objectes per interferir-lo. Sumit en la seva solitud, el subjecte navega a la deriva, a la recerca d'algun sentit orientador.

Hem pensat que aquesta primera trobada podria ser un "remolí" d'idees i intercanvis, amb presentacions breus, des de llocs i sabers diferents.



Amb la participaciö de: 

Xavier Bassas, filòsof; Daniel Gasol, investigador i artista; Josep Moya, psiquiatre, psicoanalista.

Coordinació: Daniela Aparicio, psicòloga, psicoanalista.

Lloc: Amics de la Unesco de Barcelona, carrer de Mallorca, 207, pral. Barcelona

Organitza: