Intervencions en la inf脿ncia



PARA INSCRIBIRSE INGRESAR AL CAT脕LOGO DEL CAMPUS Y SEGUIR LAS INSTRUCCIONES 馃憞馃徎
 
 
 

Ni帽os, v铆nculos y desconfinamiento

El confinamiento ha dejado en evidencia, al contrario de lo que pod铆a suponerse, que podemos soportar m谩s amablemente la distancia que la cercan铆a. Lo m谩s llamativo de esto es que, si se pensaba el v铆nculo con el otro como lo que defin铆a intr铆nsecamente al ser humano, tal vez hoy debamos, a partir de los 煤ltimos acontecimientos, poner en cuesti贸n la vigencia de dichas nociones. Es m谩s, tal vez la distancia pueda, en algunos casos, como hemos observado, oficiar de soluci贸n. Es que —tambi茅n lo hemos presenciado— la necesidad, o el empuje incesante al v铆nculo, puede llevar a lo peor.

Es posible pensar que se avecina una era donde los lazos con el otro adquirir谩n un nuevo estatuto. De hecho est谩 sucediendo: la planificaci贸n de un futuro sostenido en lazos virtuales; habr谩 m谩s tiempo y m谩s espacio para enfrentarnos a la pregunta de qu茅 va a hacer cada uno consigo mismo. Precisamente el trabajo del psicoan谩lisis con ni帽os nos ense帽a al respecto: la incitaci贸n a que un ni帽o salga de su soledad y establezca lazos, ¿conduce necesariamente a que haga algo con el otro? Debemos repensar el para qu茅 de un v铆nculo. Y al preguntarnos el para qu茅, nos preguntaremos tambi茅n por el cu谩ndo. No solo est谩 comprometido el espacio en nuestro porvenir, sino que del mismo modo lo est谩 el tiempo. La percepci贸n que hemos tenido sobre este 煤ltimo se halla notoriamente en jaque.

Pensar el destino del quehacer con uno mismo, que indefectiblemente tiene consecuencias en lo que se hace con el otro, se vuelve crucial cuando vislumbramos que los ni帽os de hoy probablemente sean educados por m谩quinas. Y, quiz谩s, el problema no sea la intervenci贸n de una m谩quina en la vida del ni帽o, sino que, al ser esta quien estar铆a encargada de gran cantidad de actividades con 茅l, habr铆a a煤n menos posibilidades, en t茅rminos de espacio y de tiempo, de que padre y madre sean quienes incidan en la orientaci贸n de la vida de su hijo. Es ineludible contar con padres atentos a efectuar esta tarea. 

En concreto, la salida de este confinamiento es un momento oportuno para advertir, en cada caso, tanto lo que realmente hemos perdido en  circunstancias cr铆ticas como estas que atravesamos con el COVID 19, como tambi茅n lo que, tal vez sin saberlo, continuamos reproduciendo. Un ejemplo habitual en este sentido son los problemas de conducta de nuestros ni帽os que parecen resultar inabordables para los padres, al menos en nuestras latitudes, desde mucho antes del confinamiento.  

En este escenario, m谩s que pensar en lo que podr谩 recuperarse al culminar el encierro, sostenemos esencial definir c贸mo se va a continuar y, a la vez, d贸nde se va a detener cada uno. La ubicaci贸n clara del lugar de cada uno es la que se ha desdibujado. A eso nos referimos con la pregunta sobre qu茅 hace cada uno consigo mismo. Incluso se trata de analizar qu茅 tiene confinado cada uno y qu茅 hacer con ello.


En este sentido, el trabajo con l铆mites, operaci贸n que ata帽e tambi茅n a padres y a hijos, permite esclarecer d贸nde se encuentra cada uno en relaci贸n al otro. El psicoan谩lisis es precisamente una praxis que se dedica a establecer, con alguien, la distinci贸n entre los l铆mites en los que se juega una vida y lo que est谩 m谩s all谩 de ella.


Agregamos algunas puntualizaciones m谩s. Consideramos de vital importancia para la vida del ni帽o, y no menos del adulto, crear espacios, y destinar tiempo, para la emergencia de estos planteamientos, puesto que, ahora m谩s que nunca, las estructuras habituales en las que nos apoy谩bamos para funcionar se han visto sacudidas, cuando no desmoronadas, por la pandemia. El v铆nculo con el otro, en consecuencia, ya no podemos, ni debemos, darlo por hecho. De manera que cada uno tendr谩 que abocarse a la tarea de producir nuevas soluciones y los v铆nculos entre ellas, a partir de la conformaci贸n de nuevos l铆mites. 


Nuestra pregunta, casi urgente, considerando las alteraciones sociales y econ贸micas que la pandemia introdujo en nuestro modo de vivir, y de vincularnos, se reduce a precisar qu茅 hacer con los ni帽os en este contexto. 


Arriesgamos una primera respuesta: a un ni帽o, probablemente, no deba proteg茅rselo de los l铆mites, que son los suyos, por supuesto, porque as铆 solo prolongaremos su estado de ingenuidad al respecto; en su lugar, tal vez debamos acompa帽arlos a advertir cu谩les son los mismos, cu谩les de ellos lo constituyen en concreto, y c贸mo, con eso, establecer su vida con otros.



Javier Bola帽os, Julieta Lucero (LEAP y Fundaci贸n Salto).

NB.: Este art铆culo es producto de las reuniones de trabajo con Rom谩n P茅rez Burin y Ana Molinaro Maturano, de Intervenciones en la infancia (Espai Freud).
 



__________________________________

NOVA DATA DE LA V JORNADA 
d'Intervencions en la inf脿ncia
LA INF脌NCIA EN JOC

dissabte, 3 d'octubre (mateix lloc, horari i programa)

__________________________ 

Lamentablement hem de cancel•lar la Jornada d'aquest dissabte degut a les mesures preventives del Departament de Salut. Informarem en breu de la nova data.



Intervencions en la inf脿ncia: qu猫 fem?



V Jornades:  La inf脿ncia en joc.




Programa

09.00hs a 09.15hs: Acollida i acomodament en cada grup de treball.

09.15hs a 11.15hs:  Grups de treball, d’un m脿xim de 20 persones cadascun, amb la participaci贸 de dos convidats i amb dues conductores de grup, que tenen com a objectiu aprofundir en les tres preguntes: • Quina funci贸 t茅 el joc a la teva pr脿ctica? • Per qu猫 juguen els infants? •  L’adult, fora de joc?

11.15hs a 11.45hs:  Pausa.

11.45hs a 13.45hs: Grup gran (Sala d’actes). Posada en com煤 del treball sobre les preguntes en cada grup i di脿leg amb Pilar G贸mez, psicoanalista convidada en funcions d’interlocuci贸. Col·loqui posterior.


Data: Dissabte 14 de mar莽 2020.

Lloc: Casa Elizalde (Sala d'actes) Val猫ncia, 302 Barcelona

Requisits d'assist猫ncia:
- Entrada lliure.
- Imprescindible inscripci贸 pr猫via mitjan莽ant el formulari.
- Comprom铆s ferm d'assist猫ncia, amb av铆s previ en el cas de no poder assistir-hi.
- Es prega puntualitat.

Formulari d'inscripci贸: PR脠MER AQU脥


espaifreud.blogspot.com


 

______________________________________________________




CONVOCAT脪RIA V JORNADES

El trabajo co

n los padres en la pr谩ctica cl铆nica con ni帽os, hoy.







INTERVENCIONS EN LA INF脌NCIA: QU脠 FEM?



LA INF脌NCIA EN JOC


Dissabte 14 de mar莽 de 2020, de 9.00hs a 13.45hs
Casa Elizalde, C/Val猫ncia  302, 08009 Barcelona.


Aquestes jornades que organitza Espai Freud estan pensades com un dispositiu psicoanal铆tic per el di脿leg i la reflexi贸 interdisciplin脿ria entre professionals, institucions, col·lectius, organitzacions i persones interessades que s’ocupen de la inf脿ncia. Ens centrem en com intervenim en la inf脿ncia en l’actualitat, amb l’objectiu de compartir i d’intercanviar saber i interrogants, per貌 tamb茅 de fer-ho transcendir a l’脿mbit social, de divulgar-ho a la ciutadania. En aquesta l铆nia, fruit de les primeres jornades, es va redactar el Document Marc sobre Inf脿ncia (DMI).

Seguint la traject貌ria de les anteriors, en aquestes V Jornades treballarem sobre el joc en tant principal activitat de la vida de l’infant i element fonamental en l’abordatge professional de la inf脿ncia. Dialogarem i ens interrogarem sobre la funci贸 i el lloc del joc en la inf脿ncia, en els vincles familiars i socials, i en el concepte d’inf脿ncia. Com sempre, treballarem al voltant de tres preguntes:   Quina funci贸 t茅 el joc en la teva pr脿ctica?  Per qu猫 juguen els infants?  L’adult, fora de joc?

Com haureu notat en el programa, en aquestes V Jornades hi ha una subversi贸 en l’ordre, que en iniciar-se amb els grups de treball remarca el lloc del saber i dels interrogants dels professionals com a punt de partida, continuant amb el grup gran com espai de posada en com煤 i d’interlocuci贸, amb la participaci贸 de la psicoanalista convidada: Pilar G贸mez.

Altra novetat 茅s que disposeu d’informaci贸 pr猫via sobre els convidats als grups de treball, de manera que podreu manifestar les vostres prefer猫ncies de participaci贸 en el full d’inscripci贸.

Esperant retrobar-vos el proper dia 14, us saluden cordialment

Salvador Foraster, Ana Molinaro, Rom谩n P茅rez Burin
Coordinadors d’Intervencions en la inf脿ncia
Espai Freud
 



_______________________________________________________

V Jornades d'Intervencions en la Inf脿ncia: qu猫 fem?

Dissabte, 14 de mar莽 de 2020. De 9:00 a 13:45 h.

Casa Elizalde, carrer Val猫ncia, 302.

LA INF脌NCIA EN JOC                                              


Benvolguts i benvolgudes,

ens plau anunciar-vos la celebraci贸 d'aquestes V Jornades d'Intervencions en la inf脿ncia, titulades "LA INF脌NCIA EN JOC", que tindran lloc a la Casa Elizalde de Barcelona, carrer Val猫ncia, 302, el dissabte 14 de mar莽, de 9:00 a 13:45 h.

Les Jornades s贸n un espai interdisciplinari de trobada en el que professionals de la salut, de l'educaci贸 i del treball social parlen i reflexionen sobre la seva pr脿ctica professional en els 脿mbits de la inf脿ncia i la fam铆lia.

En aquesta V Jornada ens ocuparem del joc en la vida de l'infant, en la seva construcci贸 ps铆quica, i en el treball amb infants i fam铆lies.

En els propers dies us farem arribar la convocat貌ria i el full d'inscripci贸 perqu猫 us hi apunteu. La Jornada seguir脿 sent d'entrada lliure amb el requisit de la inscripci贸 pr猫via.

Salutacions cordials

Comissi贸 organitzadora d'Espai Freud

__________________________

V JORNADES INTERVENCIONS EN LA INF脌NCIA

 

 

_____________________________________________________________________________

 

Agra茂ments i valoraci贸 de les IV Jornades d'Intervencions en la inf脿ncia 

Agra茂ments als participants a les IV Jornades d'Intervencions en la inf脿ncia

El dissabte 25 de maig de 2019 van tenir lloc aquestes IV Jornades, in memoriam de Clara Arn贸, amb la participaci贸 de 70 professionals dels 脿mbits de salut, educaci贸 i social.
Teniu a la vostra disposici贸 l'脿udio amb les presentacions de la taula i els col·loquis als que va donar lloc. El nostre agra茂ment:
- A la fam铆lia de Clara Arn贸 i a les paraules que van dir alguns participants.
- Antonio Soler per la seva pon猫ncia i per la participaci贸 tan fina i encertada en el col·loqui.
- Als representants de les entitats de la Fila 0: Alba Colell – Escola del Bosc, Ana Boschan – Centre psicologia Poblenou, Bego帽a Elizalde, Brigitte Escolar – Escola del Bosc, Carolina Reig – ACNIA, Celeste Reyna, Daniel Antebi, Dolors L铆ria – COPC, Empar Murgui – ACPSM-AEN, Eva Merino – Escola Fluvi脿, Gl貌ria Esteve, Joana Carulla – CSMIJ Santa Coloma, Laura Medina -  GAP, Le贸n Antebi, Mar铆a Susana Ruesjas – Associaci贸 vincles i arts, Miguel C谩rdenas – CSMIJ Sant Boi, Mireia Balcells – Fundaci贸 JOV, Montse Tobella, Paula Bonelli, Rafael Villanueva – CDIAP Granollers, CDIAP Bages, Ramon Pujades – Associaci贸 Tourette Catalunya, Rosa Royo, Salvador Sim贸 – Universitat de Vic, Santiago Palomo – GAP.
- Als convidats als grups de treball i a les conductores dels grups. En aquest edici贸 -que cercava el di脿leg i la reflexi贸 sobre projectes innovadors que s’estan realitzant en l’actualitat- s’han presentat els seg眉ents projectes:

GRUP A
    • Miguel C谩rdenas, Psiquiatra. Cap de Servei del CSMIJ de Sant Boi de Llobregat.
          Experi猫ncia: Grup per a fills de pares en tractament al CESMA
    • Carolina Reig, Psic貌loga. Psicoterapeuta. Membre de l’Associaci贸  per la Causa dels Nens i dels Adolescents (ACNIA). 
          Experi猫ncia: Espai Familiar (0 a 3 anys) «La caseta de Roquetes», Sant Pere de Ribes.
          Conductores: Gl貌ria Esteve, Montse Tobella

GRUP B
    • Salvador Sim貌,  Terapeuta ocupacional y Dr. Educaci贸 Inclusiva. Universitat de Vic.
          Experi猫ncia: Projecte SENTx100, educaci贸 i benestar per a nens de les escoles prim脿ries de Vic.
    • Juana Carulla, Psic貌loga. Art terapeuta. CSMIJ de Santa Coloma. 
          Experi猫ncia: Grups amb nens autistes i institucionalitzats.
          Conductores: Paula Bonelli, Rosa Royo.

GRUP C
    • Rafael Villanueva, Psic貌leg Cl铆nic. Logopeda. Assessor CDIAPS. Formador en temes d’Atenci贸 preco莽 i autisme.
            Experi猫ncia: Exposici贸 de casos cl铆nics a escoles per a persona docent.
    • Ana Boschan, Psic貌loga. Psicoanalista. Centro de Psicologia Poblenou. Eva Merino, mestra  de l’escola Fluvi脿 del Poblenou
           Experi猫ncia: Grup de Conviv猫ncia per nens, grup de formaci贸 docent i treball amb fam铆lies a l’ Escola Fluvi脿.
           Conductores: Celeste Reyna, Bego帽a Elizalde.


Valoraci贸 de les IV Jornades

Aquests projectes poden ser m茅s o menys innovadors, o poden ser recreacions de maneres de fer ja explorades, per貌 tenen en com煤 que responen a les necessitats i les demandes de la inf脿ncia i la fam铆lia actuals.
Comparteixen tamb茅 que no s贸n abordatges individuals i que no es centren exclusivament en la paraula. En tots els casos es tracte de dispositius grupals, de projectes que s’enriqueixen dels vincles socials i que tenen en compte els aspectes socials, els afectius i  les particularitats d’infants i fam铆lies. Utilitzen a m茅s de la paraula, el joc, la representaci贸 pl脿stica i la escenificaci贸 com elements per fer vincles i com vies perqu猫 l’infant s’expressi.
Comparteixen tamb茅 la incorporaci贸 dels adults que envolten l’infant, es dona lloc a la seva paraula afavorint la pr貌pia autoritzaci贸 en la realitzaci贸 de les seves funcions.
S贸n abordatges que s’elaboren des d’una perspectiva interdisciplin脿ria que permeten un di脿leg i una reflexi贸 entre els professionals que treballen en l’entorn de l’infant.
Aquestes experi猫ncies actuals deixen pal猫s que no cal un gran desplegament de medis i de recursos, sin贸 de fer un altre 煤s dels que hi ha a disposici贸. El que apareix com a factor fonamental 茅s el desig, la determinaci贸 i la valentia dels professionals de tirar endavant iniciatives que tinguin en compte les necessitats i les demandes actuals de la inf脿ncia i de la fam铆lia, i dels professionals que hi treballen.
Els recursos metodol貌gics hi s贸n, i les proves emp铆riques sobre la seva validesa tamb茅, tant a nivell p煤blic com privat. El factor determinant rau en que s’implementin aquests recursos i que es generalitzin en institucions i equipaments que intervenen en la inf脿ncia i la fam铆lia.
L’ambient de treball a la jornada, en l铆nia amb les anteriors, ha estat proper i am猫. Tamb茅 els professionals necessitem ser escoltats, necessitem poder parlar des de la pr貌pia experi猫ncia. Els participants destaquen el clima d’entusiasme i d’esperan莽a que es respira en aquestes trobades, el mateix entusiasme i esperan莽a que s贸n tan necessaris en la vida dels infants per貌 que tamb茅 ho s贸n pels professionals que hi treballen.


Comentaris rebuts:


- Va ser un gust estar amb aquest grup, per les aportacions, el respecte a la paraula de l'altre i l'inter猫s. Gl貌ria Esteve

_________________________________________________________________________



- Benvolguts,

Vull felicitar-vos per la celebraci贸 i organitzaci贸 de les Jornades.

Tot va transc贸rrer molt b茅; des de l'entendridor recordatori a Clara Arno, alg煤 que va lluitar tant per la inf脿ncia. La confer猫ncia d'Antonio Soler, directa i expressant veritats essencials. El treball i la coordinaci贸 dels grups. Amb la presentaci贸 d'experi猫ncies innovadores, riques, connectades a la tasca quotidiana per貌 no per aix貌 menys valuoses.

Aquestes trobades s贸n un cant d'esperan莽a. Que m茅s esperan莽ador que cuidar als futurs adults? Us encoratjo a continuar en aquest l铆nia. L'intercanvi entre professionals, el discurs pro infants, ens ajuda enfront els missatges tan contradictoris que rebem per tot arreu i a restablir una br煤ixola tan necess脿ria en la formaci贸 de pares i nens.

Una forta abra莽ada

Merc猫 Collell
Psic貌loga Cl铆nica. Psicoanalista
__________________________________________________________________________

- Felicitats per les quartes jornades i moltes gr脿cies.
Deu ni do el cam铆 que s’est脿 fent.
Aquest mat铆, he estat mirant apunts, webs, blocs,... relacionats amb les jornades i he pensat que 茅s un privilegi haver-vos conegut.
Endavant!
Gl貌ria Ribes
__________________________________________________________________________

- Muy interesante la jornada. Muy profesional y a la vez cercana y conmovedora. Paula Bonelli
_____________________________________________________________________________

-Muchas cosas son un acierto. La principal: que todos participemos y aportemos. Bego帽a Elizalde
____________________________________________________________________________

- De nuevo mil gracias por esta oportunidad. Ha sido un "sacarme" de lo conocido y ha supuesto un reto. Gracias. Juanita Carulla
 
  __________________________________

Gravaci贸 en 脿udio de la primera part de les IV Jornades

Presentaci贸 (Rom谩n P茅rez-Burin), record de Clara Arn贸 (Ana Molinaro), intervenci贸 d'Antonio Soler (ponent convidat).  

Per escoltar aquesta primera part, pr猫mer aqu铆.
脌udio MPEG-4 (.m4a), configurat per a Windows Media Player, App BOX.

Per escoltar la segona part (col·loqui), pr猫mer aqu铆 

_______________________________________

Qu猫 diuen els nens? Escoltar abans de diagnosticar

29.05.2019
L’Espai Freud, una entitat de Barcelona que compta amb el suport de grups i institucions relacionades amb la psicoan脿lisi, ha organitzat una jornada al voltant de la inf脿ncia. Sota el t铆tol “Qu猫 diuen els nens, qu猫 escolten els adults?, aquesta trobada, que ha tingut lloc el 25 de maig, ha comptat amb grups de treballs on s’ha discutit projectes i abordatges innovadors que tenen en compte les manifestacions, les necessitats i les demandes de la inf脿ncia i la fam铆lia actuals. El psicoterapeuta i psicoanalista Rom谩n P茅rez explica a N煤vol el sentit d’aquestes jornades.


Foto: © DIBA
Els que treballem en l’脿mbit de la inf脿ncia i de la fam铆lia constatem els canvis i les transformacions que s’han produ茂t en els darrers anys. Vivim una 猫poca de canvis, o potser fins i tot un canvi d’猫poca. Aix貌 fa que sigui necessari fer una adequaci贸 i una adaptaci贸 de les maneres de conceptualitzar i d’intervenir en l’actualitat.
En aquesta l铆nia neixen les Jornades Intervencions en la inf脿ncia, que ja arriben a la seva quarta edici贸. Una proposta de trobada entre professionals dels camps de la Salut, de l’Educaci贸 i de l’脿mbit Social per tal de dialogar i de reflexionar sobre com entomem els canvis i les transformacions. Per fer-ho, a les jornades partim del saber de cada professional, de la seva experi猫ncia quotidiana, mirant de fer-ho en un llenguatge com煤, sense tecnicismes, que ens permeti un intercanvi i una comprensi贸. Ens centrem fonamentalment en les formes i les maneres d’intervenir, en quins s贸n els objectius i quins els instruments. La pregunta “Qu猫 fem?” est脿 referida a la actualitat i al mitj脿 termini, cap a on hem d’apuntar en el futur proper. Aquest projecte ha estat promogut des de l’Espai Freud, que organitza i participa en activitats amb professionals de diverses disciplines i persones del m贸n de la cultura per fer interlocuci贸 des de la psicoan脿lisi.
El format est脿 basat en jornades de treball que combinen la presentaci贸 tem脿tica i el col·loqui, amb la participaci贸 en grups de treball redu茂ts. El fruit de les dues primeres jornades del 2016 ha estat un Document Marc Sobre Inf脿ncia que recull les nostres preocupacions sobre com s’est脿 atenent a la inf脿ncia i a la fam铆lia avui. A hores d’ara, aquest document ha rebut m茅s de 230 signatures de suport, aix铆 com el recolzament p煤blic d’unes 40 institucions i associacions (podeu trobar el llistat i m茅s informaci贸 al nostre blog).
Amb aquest document volem fer p煤blica la preocupaci贸 que compartim professionals de les 脿rees sanit脿ria, educativa i social respecte a l’atenci贸 que reben nens i nenes, i les fam铆lies en ple segle XXI. El model imperant promou la proliferaci贸 de diagn貌stics i trastorns psiqui脿trics, les classificacions, les etiquetes i la medicalitzaci贸 de la inf脿ncia. Es menystenen els aspectes subjectius que formen part de la inf脿ncia, es desat茅n la dimensi贸 ps铆quica i social de la vida. No s’atenen suficientment les necessitats i les demandes dels pares amb infants i en les institucions s’escolten poc les dificultats i les propostes dels professionals.
Tamb茅 volem fer saber a la ciutadania que hi ha d’altres formes de comprendre i d’atendre a la inf脿ncia i a la fam铆lia. Formes que escolten i tenen en compte el que l’infant expressa amb el cos, amb les accions, amb les paraules; que donen als conflictes un valor de llenguatge, en tant parlen de la situaci贸 particular de cada nen, del seu entorn; que tenen en compte els vincles familiars i la seva hist貌ria. Entenem que s贸n necessaris espais de treball i de valoraci贸 interdisciplinar en les institucions, i que s’ha d’atendre i d’incorporar als pares en les intervencions que es fan amb l’infant.
A partir del Document sobre Inf脿ncia anem fent xarxa entre professionals i institucions que compartim una concepci贸 de la inf脿ncia i de la fam铆lia centrada en la subjectivitat i en els vincles intersubjectius, i al mateix temps intentem fer-nos escoltar en un temps en qu猫 es tendeix a un pensament 煤nic marcadament biologista, comportamental i farmacol貌gic.
El dissabte 25 de maig han tingut lloc les “IV Jornades d’Intervencions en la Inf脿ncia: Qu猫 fem?”, que han portat per t铆tol “Qu猫 diuen els nens, qu猫 escolten els adults?” En cadascun dels tres grups de treball hi ha hagut dos convidats que han presentat projectes i experi猫ncies innovadores, i que han servit de fonament per aprofundir en les tres preguntes que ten铆em plantejades: A quines necessitats i demandes actuals responen les noves propostes de treball? Qu猫 introdueixen com a novetat? Quins efectes produeixen?
Aquesta manera de treballar dona als professionals la possibilitat de fer el que ha estat una necessitat constant al llarg de totes les jornades: parlar d’all貌 que fem i d’all貌 que ens trobem en el dia a dia, parlar i compartir la responsabilitat de treballar amb infants i fam铆lies.





______________________________________________________________________________






Intervencions en la inf脿ncia, qu猫 fem?



IV Jornades: 
Qu猫 diuen els nens, qu猫 escolten els adults?



Jornada In memoriam de Clara Arn贸


 
Formulari d'inscripci贸: PR脠MER AQU脥

Des d’Espai Freud proposem una nova trobada de reflexi贸 entre persones interessades, professionals, col·lectius, organitzacions i institucions que s’ocupen de la inf脿ncia. A partir de les presentacions dels convidats de la taula, s'obrir脿 el torn de participaci贸 i el di脿leg. Mitjan莽ant el treball grupal, cada participant podr脿 parlar de la seva experi猫ncia professional-personal en l’exercici de la seva funci贸, tant a t铆tol particular com des de la instituci贸 o el camp en el que hi participa.
Fruit de les tres jornades anteriors, i del treball en comissions, ha estat el Document Marc sobre inf脿ncia, que recull un consens interdisciplinari sobre inf脿ncia amb l’inter猫s de difondre’l entre els professionals i la ciutadania, i alhora per cercar el suport de professionals i institucions.
En aquesta IV Jornada ens centrarem en els projectes i els abordatges innovadors que tenen en compte les manifestacions, les necessitats i les demandes de la inf脿ncia i la fam铆lia actuals. Hi ha  tres preguntes que serviran d’eix del treball grupal: A qu猫 responen les noves propostes de treball?  Qu猫 introdueixen com a novetat?  Quins efectes produeixen?  En aquests Grups de Treball hi hauran dos convidats especials per grup. Es tracta de professionals que han dut a terme algun projecte o experi猫ncia que podr铆em qualificar d’innovadors. Seran ells qui obrin el treball col·lectiu.






Programa IV Jornades, 25 de maig de 2019


09.00hs a 09.15hs:



- Recepci贸 i entrega de documentaci贸.



09.15hs a 09.40hs:



- Presentaci贸 IV Jornades, Rom谩n P茅rez Burin, Psicoterapeuta, Psicoanalista.



-Recordatori de Clara Arn贸: Ana Molinaro Maturano, Psic貌loga Esp. Cl铆nica,                                                                  Psicoanalista.



 09.50hs a 11.00hs:                       


- Pon猫ncia i col.loqui: «Qu茅 dicen los ni帽os, qu茅 escuchan los adultos?» Antonio Soler,                                        Psic贸logo Especialista en Cl铆nica, Psicoanalista.



11.0ohs a 11.3ohs:



- Pausa.



11.30hs a 13.00hs:



- Grups de treball, d’un m脿xim de 20 persones cadascun, amb la participaci贸 de dos convidats que aportaran projectes i experi猫ncies innovadores, amb dues conductores de grup, que tenen com a objectiu aprofundir en les tres preguntes:

• A qu猫 responen les noves propostes de treball? • Qu猫 introdueixen com a novetat?

• Quins efectes produeixen?

Conductores: Gl貌ria Esteve, Paula Bonelli, Celeste Reyna.



13.00hs a 13.45hs:



- Posada en com煤 i col·loqui posterior.



Data: Dissabte 25 de maig 2019.



Lloc: Casa Elizalde (Sala d'actes) Val猫ncia, 302 Barcelona


Requisits d'assist猫ncia:

- Entrada lliure.

- Imprescindible inscripci贸 pr猫via mitjan莽ant el formulari.

- Comprom铆s ferm d'assist猫ncia, amb av铆s previ en el cas de no poder assistir-hi.

- Es prega puntualitat.



Formulari d'inscripci贸: PR脠MER AQU脥


















______________________________________________________________________________
CONVOCAT脪RIA IV JORNADES D'INTERVENCIONS EN LA INF脌NCIA. QU脠 FEM?


Dissabte, 25 de maig de 2019, de 9:15 a 13:45h.
Casa Elizalde (Sala d'actes)
Val猫ncia, 302
Barcelona

 “Qu猫 diuen els nens, qu猫 escolten els adults?”                                            (¿Qu茅 dicen los ni帽os, qu茅 escuchan los adultos?)

Jornada In memoriam de Clara Arn贸 

Ponent convidat: Antonio Soler, psicoanalista.

A qu猫 responen les noves propostes de treball? Qu猫 introdueixen com a novetat? Quins efectes produeixen? (¿A qu茅 responden las nuevas propuestas de trabajo? ¿Qu茅 introducen como novedad? ¿Qu茅 efectos producen?)

En l铆nia amb les anteriors Jornades, les preguntes es treballaran en grups que tindran dos convidats cadascun (entitats, serveis o professionals), presentant, amb les seves particularitats, projectes innovadors en els 脿mbits de la salut, de l’educaci贸 i el social en l’atenci贸 a la inf脿ncia i la familia.

(formulari d'inscripci贸

Versi贸n en castellano del Documento marco 

 ____________________________________________

 ¿Estem responent prou b茅 a les necessitats  dels infants? / TJERK VAN DER MEULEN

 

 ara.cat  

 
¿Estem responent prou b茅 a les necessitats dels infants?

ESTHER ESCOL脕N


Aquesta 茅s la q眉esti贸 que engloba les reflexions plantejades en les terceres jornades Inf脿ncia, Fam铆lia i Institucions, organitzades per l’Espai Freud
 
Vivim instal·lats en la pressa. Som esclaus del rellotge, les obligacions i la pressi贸 social, i aix貌 sovint ens treu temps per reflexionar, escoltar-nos m茅s a nosaltres mateixos i als que ens envolten, veure-hi m茅s enll脿 del que tenim al davant, separar el gra de la palla i connectar amb all貌 que realment 茅s important. Un sentiment compartit per for莽a progenitors, faci m茅s o menys temps que visquin instal·lats en el seu rol de pare o mare, i que molts cops es q眉estionen si se n’estan sortint en el paper que van assumir quan aquella personeta va arribar a les seves vides per posar-ho tot de cap per avall. “¿Estem responent prou b茅 a les seves necessitats?”, es pregunten sovint. Diverses entitats i organismes, cadascun en la mesura de les seves possibilitats, intenten donar-hi resposta.
Una d’aquestes entitats 茅s l’Espai Freud, que, a partir de la seva preocupaci贸 per com s’at茅n actualment els nens, va celebrar al febrer les terceres jornades 'Inf脿ncia, Fam铆lia i Institucions', una trobada interdisciplin脿ria que perseguia, segons els psicoanalistes Ana Molinaro i Rom谩n P茅rez, “reflexionar sobre com s’est脿 intervenint en la inf脿ncia en els 脿mbits sanitari, educatiu i social”. Tots dos pertanyen a la comissi贸 organitzadora de les jornades Intervencions en la Inf脿ncia, d’Espai Freud, i coincideixen a dir que all貌 que caracteritza els nens del segle XXI 茅s que “tenen m茅s llibertat i que ocupen un lloc central en la vida dels seus pares”.

EL RISC DE SOBREPROTEGIR

Per a ells, els infants d’avui tendeixen “a exterioritzar sentiments i pensaments amb pocs filtres, a fer actuacions o actes en detriment de l’煤s de la paraula, a un 煤s i ab煤s de les tecnologies de la comunicaci贸, a la poca pres猫ncia d’adults amb els quals vincular-se, a una hiperestimulaci贸, a una sexualitzaci贸 primerenca, a la falta de temps de lleure, a unes vinculacions familiars molt mediatitzades per les pantalles i els dispositius electr貌nics, i a un acc茅s anticipat a continguts i experi猫ncies”. 脡s un marc esquitxat al seu torn per la sobreprotecci贸 que els pares exerceixen sobre els seus cadells, una actitud sovint irracional i fruit de la inseguretat que ens assetja quan analitzem el nostre rol de pares.
Ara b茅, ¿com influeix aquesta sobreprotecci贸 en les seves vides i en la seva autonomia i capacitat resolutiva? Tal com destaquen Molinaro i P茅rez, “l’equivocaci贸 forma part dels processos d’aprenentatge i de les experi猫ncies i viv猫ncies de l’infant” i, a m茅s, “li poden fer de refer猫ncia i d’eina per a futures situacions”. I assenyalen: “La protecci贸 i la cura dels infants 茅s necess脿ria, per貌 la sobreprotecci贸 茅s una necessitat d’alguns pares i respon a preocupacions for莽a egoistes (pors, falta de confian莽a, control excessiu)”. La sobreprotecci贸, per tant, deixa l’infant en una situaci贸 de vulnerabilitat total, “com a subjecte passiu i depenent”, quan el que necessita 茅s “una mirada constructiva sobre ell, una escolta sobre les seves demandes i percepci贸 de les coses, i trobar recursos en el seu interior per saber-se desenvolupar quan els pares no hi s贸n”. Una escolta activa que hem d’estendre tamb茅 a les seves expectatives i que ens ha de fer fugir de les expectatives, sovint desorbitades, que de vegades els progenitors tenen depositades en els seus fills. El perill apareix, segons Molinaro i P茅rez, quan “aquestes expectatives i esperances es converteixen en una exig猫ncia per al fill”, que es veu “obligat a viure per complaure les expectatives dels pares”.
La sobreprotecci贸, per tant, deixa l’infant en una situaci贸 de vulnerabilitat total, “com a subjecte passiu i depenent”

ESTANDARDITZACI脫 VS. HUMANITZACI脫 

脷ltimament, la societat -i els sistemes sanitari i educatiu- ha tendit a l’estandarditzaci贸 dels infants, fet que deriva en pr脿ctiques com ara etiquetar i apartar del grup aquells que s贸n diferents, una pr脿ctica amb un origen que els integrants d’Espai Freud situen “sobretot en el moment que els protocols substitueixen el saber personal per eximir responsabilitats i es vol fer creure que les etiquetes diagn貌stiques s贸n beneficioses, i els psicof脿rmacs, vitamines per al cervell de l’infant”. Tots dos s’hi mostren especialment cr铆tics: “Cada infant 茅s 煤nic i 茅s cabdal que l’adult respecti i accepti les seves particularitats, a m茅s d’establir un vincle que afavoreixi el coneixement i la comprensi贸”. Nom茅s en aquell moment, prossegueixen, “la diversitat passa a ser riquesa, reconeixement de la pluralitat de maneres de ser, i aix貌 ens humanitza”.
Aquesta humanitzaci贸 demana un model assistencial que s’allunyi de l’actual, que, per a Molinaro i P茅rez, “茅s reduccionista respecte a la complexitat de la condici贸 humana i tendenci贸s, a m茅s de despersonalitzat en la mesura que obvia els aspectes subjectius, familiars i socials que ens defineixen”. Un model que no nom茅s ha de canviar en l’脿mbit sanitari, sin贸 tamb茅 educatiu i de serveis socials. La redefinici贸 de models “hauria de ser constant, sobretot en la seva aplicaci贸, i adequar-se a les realitats de la comunitat”.

Cal un abordatge interdisciplinari

Hi ha fen貌mens que, tot i no viure’s en primera persona, preocupen els pares d’avui. Al capdavant de tots hi ha els riscos de les xarxes socials, el frac脿s escolar, l’acc茅s prematur al sexe o subst脿ncies t貌xiques, el bullying o l’estigmatitzaci贸 d’aquells que s贸n diferents, entre d’altres. Aquests fen貌mens, en paraules d’Ana Molinaro i Rom谩n P茅rez, “parlen de l’猫poca actual” i, matisen, “diuen m茅s dels adults i de la dimensi贸 social que dels infants”. Per donar resposta a aquestes inquietuds consideren que calen “abordatges interdisciplinaris des de l’脿mbit institucional per prevenir-los, comprendre la particularitat del cas i fer intervencions que donin resposta a les demandes dels infants i les fam铆lies”. Aquest plantejament, per a ells, posa en valor el fet que “茅s a trav茅s del vincle personal dels professionals i les fam铆lies, escoltant i mirant el que expressen, que es poden arribar a saber m茅s coses sobre el que passa”.


 _______________________________________________


Gravaci贸 III Jornades d'Intervencions en la inf脿ncia  

Jos茅 Leal: La instituci贸n del cuidado, el cuidado de la instituci贸n. Atender a la infancia, construir ciudadan铆a.


PER A DESCARREGAR L'ARXIU D'脌UDIO, pr猫mer aqu铆
Atenci贸: per escoltar l'arxiu (en castell脿), s'ha de descarregar pr猫viament a l'ordinador. 


PARA DESCARGAR EL ARCHIVO DE 脕UDIO, pulsar aqu铆
Atenci贸n: para eschuchar el archivo (en castellano), debe descargarlo previamente en el ordenador. 

Intervencions en la inf脿ncia. Qu猫 fem?

III Jornades: Inf脿ncia, fam铆lia i institucions.

Dissabte 17 de febrer de 2018
Des d’Espai Freud es proposa una trobada de reflexi贸 entre persones interessades, professionals, col·lectius, organitzacions i institucions que s’ocupen de la inf脿ncia. A partir de les presentacions dels convidats de la taula, s'obrir脿 el torn de participaci贸 i el di脿leg. Mitjan莽ant el treball grupal, cada participant podr脿 parlar de la seva experi猫ncia professional-personal en l’exercici de la seva funci贸, tant a t铆tol particular com des de la instituci贸 o el camp en el que hi participa.
L’objectiu de les jornades 茅s poder parlar de les intervencions en la inf脿ncia, amb una especial atenci贸 als fen貌mens i a les manifestacions de la inf脿ncia del segle XXI. Un dir sobre l’experi猫ncia que ens permeti poder anar realitzant concrecions i conclusions, sigui en forma de preguntes a reflexionar, recursos a implementar, manifestos i documents a difondre, campanyes de sensibilitzaci贸, etc.
Fruit de les dues jornades anteriors i del treball en comissions ha estat el Document Marc sobre inf脿ncia, que recull un consens interdisciplinari sobre inf脿ncia amb l’inter猫s de difondre’l entre els professionals i la ciutadania, i alhora per cercar el suport de professionals i institucions.

Programa

9:15hs a 10:30hs, presentacions de la taula i debat posterior:


- Presentaci贸: Ana Molinaro Maturano, Psic貌loga esp. Cl铆nica, Psicoanalista



- Introducci贸: Traject貌ria i objectius de «Intervencions en la inf脿ncia».

                           Rom谩n P茅rez Burin, Psic貌leg Sanitari, Psicoanalista.


- Pon猫ncia: «La instituci贸n del cuidado, el cuidado de la instituci贸n.

                      Atender a la infancia, construir ciudadan铆a
                       Jos茅 Leal, Psic贸logo Especialista en Cl铆nica, Psicoanalista, asesor y supervisor                         cl铆nico e institucional.

10:3ohs a 11:oohs, pausa.

11:00hs a 12:30hs, grups de treball:

- Grup A: Inf脿ncia/fam铆lia i salut
- Grup B: Inf脿ncia/fam铆lia i educaci贸
- Grup C: Inf脿ncia/fam铆lia i 脿mbit social

12:30hs a 13:45hs, posada en com煤 i col·loqui posterior.

Data: Dissabte 17 de febrer de 2018, de 9:15 a 13:45 hs.

Lloc: COPC: C/ Rocafort, 129, Barcelona

Requisits d'assist猫ncia:
- Entrada lliure.
- Inscripci贸 pr猫via mitjan莽ant el formulari.
- Comprom铆s ferm d'assist猫ncia, amb av铆s previ en el cas de no poder assistir-hi.
- Es prega puntualitat.

Formulari d'inscripci贸: PR脠MER AQU脥

Coordinen: Ana Molinaro, Rom谩n P茅rez Burin
Contacte: espaifreud@gmail.com
Organitza: Espai Freud
 _____________________________

Agra茂ments i valoraci贸 III Jornades d’Intervencions en la Inf脿ncia
Inf脿ncia, fam铆lia i institucions
Barcelona, 17 de febrer de 2018


 
Volem comen莽ar per agrair a Jos茅 Leal la seva participaci贸 des de la taula, per una pon猫ncia que va connectar amb el tema i amb els participants, i que va animar a un intercanvi actiu.
Agrair als convidats: Roser Casalprim, Marcelo Edwards, Ester Fornells, Josep Moya, Lidia Marfil, Eva Querol, Montse Tobella i Sofia Vila, que han format la «Fila 0» i que han fet aportacions, des de la seva experi猫ncia en institucions, als grups de treball en els qu猫 han participat.
Agrair a les conductores i  a les anotadores de cada grup:  Paula Bonelli, Bego帽a Elizalde, Gl貌ria Esteve, Carme Guill茅n, Dolors L铆ria, Celeste Reyna, Gl貌ria Ribas, Rosa Royo i 脌ngels Ruiz, que van afavorir uns espais de treball marcats per la participaci贸 activa, per la circulaci贸 de la paraula, per l’escolta dels altres i  per la reflexi贸.
Aquesta jornada de treball interdisciplinari d’Intervencions en la Inf脿ncia ha estat molt enriquidora i fruct铆fera, en la l铆nia de les jornades anteriors. La vuitantena de persones que van participar ho van fer en un ambient d'inter猫s, d’implicaci贸 i de cordialitat.
Es van formar 4 grups de treball (2 de salut, 1 d’educaci贸 i 1 de social) que van treballar a partir de la pregunta plantejada sobre els fen貌mens i manifestacions en la inf脿ncia i la fam铆lia en la 猫poca actual i sobre com intervenim i innovem, dintre i fora de les institucions.


Entenem que aquestes jornades han donat un nou impuls a aquest projecte, han aportat elements per continuar l铆nies de treball i d’actuaci贸 en relaci贸 als objectius plantejats. A partir del que es va recollir d’aquestes jornades, elaborarem una s铆ntesi de les conclusions, preguntes i propostes que han sorgit i que trobareu en el bloc d'aqu铆 a un temps. Us mantindrem informats dels propers passos i esperem continuar comptant amb el vostre suport.
Barcelona, a 2 de mar莽 de 2018
Comissi贸 organitzadora.
Espai Freud

___________________________

Entitats que donen suport al Document sobre inf脿ncia

ACTO. Assist猫ncia Psicoanal铆tica, Psiqui脿trica i Psicol貌gica. Barcelona 

脌MBITS DE PSICOPEDAGOGIA I ORIENTACI脫. 脌脕F

An谩lisis Freudiano / Analyse Freudienne. 

APERTURA. Estudi, Investigaci贸 i Transmissi贸 de la Psicoan脿lisi. Barcelona

Asociaci贸n Europea de Historia del Psicoan谩lisis AEHP

Associaci贸 Catalana d'Atenci贸 Preco莽. ACAP

Associaci贸 Catalana de Llars d'infants

Associaci贸 Catalana de Professionals en Salut Mental. ACPSM-AEN 

Associaci贸 GAP (Grup Assemblea Psicoanal铆tica) 

Associaci贸 Intercanvis. Papers de psicoan脿lisi 

Associaci贸 La causa dels nens i adolescents. ACNIA

Associaci贸 Tourette Catalunya

Associaci贸 Vincles i Arts 

CAPI, espai terap猫utic. Centre d'atenci贸 psicol貌gica (Cornell脿 de Llobregat)

Centre Assistencial de Salut i Educaci贸. Vilassar de Dalt

Centre de psicologia Poblenou

Centre d'Higiene Mental de Cornell脿 CHMC

CEP Eric Berne  

CIPAIS, Centre d'Intervenci贸 Psicol贸gica, An脿lisi i Integraci贸 Social 

Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya CEESC  

Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya COPC

CRAE (Centre Residencial d'Acci贸 Educativa), Matar贸

L'Escola del Bosc. Associaci贸 per a la inf脿ncia, l'educaci贸, el lleure i el medi natural    

Espai Psicoanal铆tic de Barcelona EPBCN

Fundaci贸 Congr茅s Catal脿 de Salut Mental FCCSM

Fundaci贸 JOV (Moian猫s)

Fundaci贸 Vidal i Barraquer

Fundaci贸n Europea para el Psicoan谩lisis

Fundaci贸n Salto. C贸rdoba (Argentina)

Gradiva, Centre d'Estudis Piscoanalitics

iPsi, Centre d'atenci贸, doc猫ncia i investigaci贸 en Salut Mental

iPsi, Formaci贸 Psicoanal铆tica  
                                                          
KAIR脫S Associaci贸 per l'Estudi, Recerca i Divulgaci贸 de la Psicoan脿lisi

LOGOS, Cl铆nica psicoanal铆tica

NOU ESPAI OBERT, psicoan脿lisi i societat; tallers cl铆nics

Psic貌legs Sense Fronteres. Catalunya 

Societat cient铆fica Metaescrits. Barcelona

Taula per la inf脿ncia i adolesc猫ncia de Catalunya TIAC   





 
_____________________________________________


Intervencions en la inf脿ncia. Qu猫 fem?

Document marc sobre inf脿ncia: 

(signar per donar suport al Document)


Aquest escrit 茅s fruit de jornades i trobades de treball d’un conjunt de professionals de diferents especialitats vinculades al m贸n de la inf脿ncia, promogut per Espai Freud 

ES DEL NOSTRE INTER脡S:

  1. Fer p煤blica la preocupaci贸 que compartim respecte a com s’est脿 atenent als nens i nenes del SXXI. 
  2.  Fer saber a la ciutadania de l’exist猫ncia d’una pluralitat de formes de comprendre i d’atendre a la inf脿ncia en el panorama assistencial i educatiu en l’actualitat.

ENS PREOCUPA:

-          L’estat d’excessiva estimulaci贸 de la vida quotidiana dels nens, d’una banda exposats a un ideal de productivitat i per l’altra a l’excessiu us i ab煤s de la tecnologia, tot plegat afavoreix un efecte de soledat, sobreexcitaci贸 i angoixa.

-          Que la perspectiva actual estigui centrada en la proliferaci贸 de diagn貌stics psiqui脿trics i de ter脿pies farmacol貌giques fonamentades en protocols i pautes generals que tenen un caire reduccionista, simplificador i uniformador. 

-          Que hi hagi un model imperant en les 脿rees sanit脿ria, educativa i d’assumptes socials que ha portat a la medicalitzaci贸 de la inf脿ncia i a la patologitzaci贸 de la vida quotidiana.

-          Que en aquest model es converteixi el nen en objecte d’estudi centrat en els comportaments disruptius i en la producci贸 escolar, desatenent aix铆  la dimensi贸 ps铆quica i social.

-          La tend猫ncia a menystenir el aspectes subjectius que formen part de la inf脿ncia i de la vida, negant particularment el que fa a la tristesa, l’agressivitat i les p猫rdues.

-          Que no s’atengui suficientment a les necessitats i a les demandes dels pares davant els fen貌mens, les manifestacions i els s铆mptomes de la inf脿ncia del SXXI.

-          La poca cura amb els professionals que treballen en les diverses institucions i la poca escolta de les seves dificultats quotidianes.


                                    VALOREM:                                                    

-          Que s’escolti, es comprengui i es respongui al que els infants expressen per mitj脿 del cos, de les accions i de les paraules.

-          La possibilitat de comprendre que les expressions i els conflictes del nen tenen un valor de llenguatge, que parlen de la situaci贸 particular de cada nen i del seu entorn, de les seves dificultats i del seu patiment.

-          Que en les institucions s’escolti i s’atengui el que cada professional manifesta des de la seva experi猫ncia particular i des de la seva 猫tica, creant espais de valoraci贸 interdisciplinaris de les q眉estions i conflictes que es plantegen en i amb els nens.

-          Que els psicodiagn貌stics dels nens es facin des d’una valoraci贸 cl铆nica que atengui al conjunt de les 脿rees de la seva vida, particularment als vincles, i que permeti saber a qu猫 responen els s铆mptomes.

-          Que la psicoter脿pia es plantegi com un proc茅s de transformaci贸 centrat en el vincle i en el llenguatge infantil (paraules, dibuixos, jocs), donant tamb茅 espai als pares en tant agents actius.

-          Que la formaci贸 dels professionals vagi lligada a les seves demandes i a la seva experi猫ncia quotidiana; que entomi de forma creativa i participativa els reptes que planteja la inf脿ncia del SXXI.

-          Articular un discurs interdisciplinari sobre la inf脿ncia i la fam铆lia, promoure trobades que donin lloc a que aparegui el saber de cadasc煤 des de la seva experi猫ncia i la seva 猫tica.






 Comissi贸 de redacci贸



espaifreud@gmail.com

        Barcelona, a setembre de 2017.






Documento marco sobre infancia:

(firmar para dar apoyo al Documento)



Este escrito es fruto de jornadas y encuentros de trabajo de un conjunto de profesionales de diferentes especialidades vinculadas al mundo de la infancia, promovido por Espai Freud



ES DE NUESTRO INTER脡S:



1.      Hacer p煤blica la preocupaci贸n que compartimos respecto a c贸mo se est谩 atendiendo a los ni帽os y ni帽as del SXXI.
2.      Hacer saber a la ciudadan铆a de la existencia de una pluralidad de formas de comprender y de atender a la infancia en el panorama asistencial actual.


NOS PREOCUPA:


-          El estado de excesiva estimulaci贸n de la vida cotidiana de los ni帽os, por un lado expuestos a un ideal de productividad y por el otro al excesivo uso y abuso de la tecnolog铆a, en una din谩mica que favorece un efecto de soledad, sobreexcitaci贸n y angustia.
-          Que la perspectiva actual est茅 centrada en la proliferaci贸n de diagn贸sticos psiqui谩tricos y de terapias farmacol贸gicas basadas en protocolos y pautas generales que tienen un car谩cter reduccionista, simplificador y unificador.
-          Que haya un modelo imperante en las 谩reas sanitaria, educativa y de asuntos sociales que ha llevado a la medicalizaci贸n de la infancia y a la patologizaci贸n de la vida cotidiana.
-          Que en este modelo se convierta al ni帽o en objeto de estudio centrado en los comportamientos disruptivos y en la producci贸n escolar, desatendiendo as铆 la dimensi贸n ps铆quica y social.
-          La tendencia a menospreciar los aspectos subjetivos que forman parte de la infancia y de la vida, negando particularmente los referidos  a la tristeza, la agresividad y las p茅rdidas.
-          Que no se atienda suficientemente a las necesidades y a las demandas de los padres ante los fen贸menos, las manifestaciones y los s铆ntomas de la infancia del SXXI.
-          El poco cuidado a los profesionales que trabajan en las diversas instituciones y la poca escucha de sus dificultades cotidianas.



                            VALORAMOS:                                               


-          Que se escuche, se comprenda y se responda a lo que los ni帽os expresan por medio del cuerpo, de las acciones y de las palabras.
-          La posibilidad de comprender que las expresiones y los conflictos del ni帽o tienen un valor de lenguaje, que hablan de la situaci贸n particular de cada ni帽o y de su entorno, de sus dificultades y de su sufrimiento.
-          Que en las instituciones se escuche y se atienda a lo que cada profesional manifiesta desde su experiencia particular y desde su 茅tica, creando espacios de valoraci贸n interdisciplinaria de las cuestiones y conflictos que se plantean en y con los ni帽os.
-          Que los psicodiagn贸sticos de los ni帽os se hagan desde una valoraci贸n cl铆nica que atienda al conjunto de las 谩reas de su vida, particularmente de los v铆nculos, y que permita saber a qu茅 responden los s铆ntomas.
-          Que la psicoterapia se plantee como un proceso de transformaci贸n centrado en el v铆nculo y en el lenguaje infantil (palabras, dibujos, juegos), dando tambi茅n espacio a los padres en tanto agentes activos.
-          Que la formaci贸n de los profesionales vaya ligada a sus demandas y a su experiencia cotidiana; que se aborde de forma creativa y participativa los retos que plantea la infancia del SXXI.
-          Articular un discurso interdisciplinario sobre la infancia y la familia, promoviendo encuentros que den lugar a que se ponga en juego el saber de cada quien desde su experiencia y su 茅tica.



Comisi贸n de redacci贸n

espaifreud@gmail.com

Barcelona, a septiembre de 2017.
 
 

--------------------------------------------------------------

 

dimecres, 15 de febrer de 2017


Convocat貌ria trobada de treball inter-jornades. Intervencions en la inf脿ncia, qu猫 fem?

11 de mar莽 de 2017, a les 9:45hs

Convocat貌ria trobada de treball inter-jornades.
Intervencions en la inf脿ncia, qu猫 fem?

 

Seguint amb els desenvolupaments que junts iniciem amb les primeres jornades, des d'Espai Freud estem ara perfilant les l铆nies per una continu茂tat.
 

Algunes de les reflexions i de les conclusions a les que vam arribar van ser recollides en un comunicat q us vam enviar per correu i que podreu trobar en el blog d'Espai Freud. Junts experimentem i constatem la necessitat/desig de parlar i escoltar-nos en un di脿leg interdisciplinar entre els que intervenim en la inf脿ncia. El repte principal segueix sent obrir i instrumentar vies per la difusi贸 i la transmissi贸 d'un discurs sobre la inf脿ncia que atengui a la subjectivitat i als vincles.
 

Les jornades s贸n un format de treball que ens ha perm猫s avan莽ar en els interrogants plantejats, per貌 tamb茅 mostra limitacions. Entenem que aix貌 crea una nova pregunta per la creaci贸 d'espais de treball complementaris, que alimentin vies d'investigaci贸 i d'elaboraci贸 de propostes. Creiem q 茅s important seguir endavant amb aquest objectiu, i per aix貌 plantegem fer-ho en el marc d'una trobada de treball amb els interessats.
 

Un altre objectiu 茅s la preparaci贸 de les terceres jornades, per les que proposem treballar sobre la funci贸 mediadora i socialitzadora de les institucions de la inf脿ncia, que s贸n les que acullen la vida quotidiana dels nens, de les fam铆lies i dels professionals. Entenem que cal fer un treball previ per tal d'afavorir la participaci贸 dels representants de les institucions de la xarxa p煤blica i privada de la inf脿ncia, de manera que sigui interdisciplinar i significativa del panorama actual.
 

Aquesta trobada es realitzar脿 en el COPC (carrer de Rocafort, 129. BCN) el dissabte 11 de Mar莽 de 2017 a les 9:45hs.
 

Podeu contactar amb nosaltres al mail espaifreud@gmail.com i confirmar la vostra assist猫ncia.
 

Salutacions cordials
 

Ana Molinaro Maturano, coordinadora 
Rom谩n P茅rez Burin, coordinador


 organitza:

 

dijous, 22 de desembre de 2016


CONCLUSIONS DE LES JORNADES SOBRE INF脌NCIA



Organitzades des d’Espai Freud, van tenir lloc al COPC de Barcelona els mesos d’abril i juny de 2016, dues jornades de treball interdisciplinari sobre inf脿ncia.

Sota el t铆tol d’ “Intervencions en la inf脿ncia: Qu猫 fem?” s’han trobat psicoanalistes, psic貌legs, mestres, educadors, t猫cnics d’equipaments, tant de la xarxa p煤blica com de la privada, per tal de parlar, reflexionar i analitzar el nostre quefer amb els infants.

Les 150 persones que van passar per les vuit hores de jornades van deixar palesa una preocupaci贸 compartida sobre com s’est脿 atenent la inf脿ncia, aix铆 com la consideraci贸 que no s’est脿 responent a les necessitats de la inf脿ncia del segle XXI.

En s铆ntesi, es va concloure que:

- Davant de la rigidesa dels protocols i dels tractaments est脿ndards imperants que porten a la patologitzaci贸 i a la medicalitzaci贸 de la inf脿ncia, cal apostar per la import脿ncia de tenir en compte la subjectivitat humana per tal d’arribar a una millor comprensi贸 dels fen貌mens i les manifestacions de la inf脿ncia del segle XXI. Els infants s贸n subjectes en construcci贸, canviants, en permanent transformaci贸, din脿mics i creatius.

- Cal prioritzar l’atenci贸, l’escolta i l’acompanyament a les fam铆lies davant dels canvis socials i familiars que abasten la inf脿ncia. Aquesta cura s’ha de fer estesa als professionals que s’ocupen de la inf脿ncia; s’ha de cuidar els cuidadors.

- Cal parar una especial atenci贸 als vincles, tant entre infants com en la fam铆lia i en all貌 social, aix铆 com entre infants i professionals, donat que el context sempre 茅s vincular: vincle terap猫utic, vincle escolar, vincles familiars, ...

- Hi ha un desig entre els participants perqu猫 transcendeixi a nivell p煤blic i social -un desig de fer-nos escoltar-, all貌 que s贸n altres maneres d’entendre i d’atendre la inf脿ncia, fer saber sobre la riquesa i la diversitat d’abordatges i de concepcions que operen en el panorama actual.

Les jornades han mostrat que 茅s possible trobar un llenguatge com煤 entre els diversos professionals, i que intercanvis interdisciplinaris com aquests s贸n molt necessaris per abordar la situaci贸 i els conflictes en la inf脿ncia i en la fam铆lia. 脡s la nostra intenci贸 continuar treballant i aprofundint en aquesta l铆nia, oberta a la participaci贸 dels que estiguin implicats en la inf脿ncia des de tots els nivells d’ocupaci贸.



Ana Molinaro

Rom谩n P茅rez

Juliol 2016
Jornada de continuaci贸
Dissabte 11 de juny de 2016 de 9.30 a 13.45 hs
COPC: C/ Rocafort, 129, Barcelona






Gravaci贸 de les introduccions de la Jornada de continuaci贸:


Gravaci贸 de la s铆ntesis dels grups de treball de la Jornada de continuaci贸:


Programa de la jornada de continuaci贸

9.30 h: Acreditaci贸 (adscripci贸 a un grup de treball)



9.40 h

- Presentaci贸 del recull d’aportacions sorgides a la jornada inaugural, a c脿rrec dels organitzadors d’Espai Freud Ana M. Molinaro Maturano i Rom谩n P茅rez Burin.


10.00 h: Grups de treball:

- Grup de inf脿ncia i fam铆lia.
- Grup de inf脿ncia i educaci贸.
- Grup de inf脿ncia i salut
- Grup de inf脿ncia i joc (lleure)


11.45 h: Pausa


12.15 h:
- Presentaci贸 de les reflexions i conclusions dels grups.
- Intervencions en el grup gran i propostes de continuaci贸


13.30 h: Tancament de la jornada.




Organitzaci贸 de les Jornades:  Espai Freud

Ana M. Molinaro Maturano, Psic貌loga cl铆nica, Psicoanalista

Rom谩n P茅rez Burin, Psic貌leg sanitari, Psicoanalista



Coordinaci贸 dels grups de treball:

Teresa Morandi, Psic貌loga cl铆nica, Psicoanalista
Gl貌ria Esteve, Psic貌loga Sanit脿ria, Psicoanalista
Merc猫 Collell, Psic貌loga cl铆nica, Psicoanalista
Dolors Liria, Psic貌loga Sanitaria, Psicoanalista

Requisits d'assist猫ncia:

- Inscripci贸 pr猫via mitjan莽ant el formulari.

- Comprom铆s d'assist猫ncia ferm, amb av铆s previ en cas de no assistir-hi.


Formulari d'inscripci贸: PR脠MER AQU脥




Jornada inaugural
Dissabte 30 d'abril de 2016 de 9.30 a 13.45 hs
COPC: C/ Rocafort, 129, Barcelona
(Jornada de continu茂tat: dissabte 28 de maig 11 de juny de 2016)

Gravaci贸 de les presentacions i ronda de preguntes de la Jornada inaugural:

Gravaci贸 de la s铆ntesis dels grups de treball de la Jornada inaugural:


Fotos de la Jornada inaugural:

Programa de la jornada inaugural

9.30 hs: Acreditaci贸 (adscripci贸 a un grup de treball)
9.45 hs:
- Presentaci贸 de les jornades (Rom谩n P茅rez Burin)
- Presentaci贸 de la taula (Ana M. Molinaro Maturano)
- “TDAH, un diagn贸stico injusto e injustificado” Fernando G. de Vinuesa, Psic貌leg escolar.
- “El deseo de no saber” Clara Arn贸, Psicoanalista.
10.45 hs: Preguntes i intervencions
11.30 hs: Pausa
11 45 hs: Grups de treball.
12.45 hs:
- Presentaci贸 de les conclusions.
- Intervencions de la taula y dels participants.
- Tancament y convocat貌ria a la jornada de continu茂tat.

2 comentaris:

Ricard Millieri ha dit...

Deseo hacer p煤blica mi felicitaci贸n, as铆 como mi agradecimiento, a Ana Molinaro , Rom谩n P茅rez y extensivamente a todos los miembros de Espai Freud por el esfuerzo y el acierto en la organizaci贸n de la jornada "Intervencions en la inf脿ncia. Qu猫 fem?" con que nos obsequiaron el pasado s谩bado d铆a 30 en el Col.legi de Psicologia.
Los parlamentos de Fernando G. de Vinuesa y de Clara Arn贸 fueron extraordinariamente claros e interesantes y suscitaron un verdadero aluvi贸n de intervenciones en el turno de palabras, cosa muy poco frecuente y que ya da cuenta del enorme inter茅s que suscitaron.
El trabajo en grupos tambi茅n fue altamente estimulante.
Se huy贸 en todo momento del lenguaje cr铆ptico cargado de tecnicismos y de referencias a los grandes textos y se demostr贸 c贸mo se puede hablar seriamente de psicoan谩lisis y que nos entienda todo el mundo con un cierto nivel cultural. Lo cual fue muy gratificante puesto que soy de los que pienso que hay que hacer divulgaci贸n del psicoan谩lisis y pongo mi empe帽o en ello.
En fin, una organizaci贸n perfecta.
Felicidades y muchas gracias.

Clara Arn贸 ha dit...

Apreciados colegas:
Las palabras de Ricard Millieri me honran y honran a todo el grupo que ha organizado y participado en las jornadas del dia 30 en el Col. de psic贸logos.
La cantidad de gente que asisti贸 y que a la hora de las intervenciones se agolpaba para participar, hizo muy evidente que los profesionales est谩n inquietos y que quieren hacerse oir. Ojal谩 les sea posible actuar cada uno en su lugar de trabajo.
Algunas intervenciones fueron muy muy estimulantes y nos obligan a seguir reflexionando y sobre todo seguir debatiendo para dar respuestas al ¿qu猫 fem? I qu猫 podem fer?
Todo menos lamentarnos y repetir conceptos, escudados bajo el paraguas de la teor铆a.
Ella es actual y si no, pues toca actualizarla y naturalmente, hacerla entendible.
En espera de que muchos participemos en el desaf铆o

Os saluda con afecto
Clara Arn贸