

A l'actualitat acostumem a confondre la subjectivitat amb un relativisme absolut en el que tot s'hi val, o amb la manipulació del que utilitza un discurs per assolir determinades finalitats.
La psicoanàlisi concep la subjectivitat com una experiència singular carregada de significacions mitjançant les quals els subjectes construeixen la seva realitat. Els mitjans de comunicació exerceixen un gran poder en aquestes significacions o representacions que les persones fan del seu món. És per això que l'Espai Freud considera que cal començar un diàleg entre el periodisme i la psicoanàlisi, que abordi les qüestions següents:
Existeix l'objectivitat? Com tractem la subjectivitat?
Hi ha paral·lelismes entre la psicoanàlisi i el periodisme?
El periodisme reconeix que qualsevol discurs sobre una "realitat" té diferents maneres de ser llegit o escoltat?
Com afronten, una i altra disciplina, els canvis que presenta la societat actual?
Per què els mitjans tenen tanta por a la psicoanàlisi?
Podem col·laborar conjuntament?
Què passa amb l'ètica dels mitjans quan el que es presenta són problemes psíquics i personals?
Per què els mitjans han convertit el dolor humà en espectacle?
On queda la privacitat de les persones?
Què passa amb l'ètica a la nostra cultura?
En los últimos años asistimos, en nuestra civilización occidental, a una serie de transformaciones sociales relativas a la filiación y la crianza de los hijos. La incorporación de las mujeres al mercado de trabajo y su nuevo papel social cada vez más reconocido, el elevado porcentaje de parejas que se separan, las técnicas de procreación asistida, la adopción de niños de otras razas y culturas, las modificaciones legales que permiten la adopción por parte de las familias monoparentales –ya sean hetero u homosexuales- etc., ponen cada vez más en entredicho la estrucura religioso/patriarcal de la familia tradicional.
Uno de los resultados mayores del psicoanálisis ha sido mostrar la complejidad de la función paterna y su incidencia tanto respecto del deseo, como de los síntomas que el sujeto padece. En este sentido no resulta indiferente qué tipo de nominación anuda para cada cual, las tres dimensiones de lo simbólico, lo imaginario y lo real.
El psicoanálisis no es una cosmovisión, lo que implica no tener ningún ideal que promover, pero puede interrogar los efectos que los cambios en la constelación familiar están generando en la estructura del deseo de los hijos.
La Fundación Europea para el Psicoanálisis es entidad colaboradora y de apoyo a las actividades de Espai Freud.